Wielkie, ogólnoświatowe grillowanie czas start! Sezon na popularne garden party, czyli imprezy w ogrodzie, uważamy za otwarty. W Polsce zazwyczaj imprezy z grillowaniem rozpoczynają się w długi weekend majowy. A jak to wygląda w innych krajach? Czy Holendrzy, Niemcy czy Anglicy także lubią spotykać się w ogrodach, grillując kiełbaski i inne smakołyki? Przygotowaliśmy kilka najważniejszych informacji na temat grillowania w różnych językach: po angielsku, po niemiecku, po francusku, po norwesku i po holendersku, czyli w 5 językach obcych, których możesz uczyć się w szkole języków obcych CleverCat.
W języku angielskim funkcjonują dwa słowa, które określają grillowanie: grill i barbecue, w skrócie BBQ. Kiedy używamy poszczególnych wyrażeń? Pierwotnie słowo barbecue (BBQ) odnosiło się tylko do metody marynowania mięsa. Jednak z czasem, w niektórych regionach np. w Australii czy w Stanach zaczęto używać tego wyrażenia także w odniesieniu do spotkań na świeżym powietrzu z przyjaciółmi przy grillowanym jedzeniu.
grillować – to grill, to barbecue
przyjęcie w ogrodzie – garden party
karkówka – chine
kiełbasa – sausage
kaszanka – black pudding
skrzydełka kurczaka – chicken wings
węgiel drzewny – charcoal
podpałka – fire starter
marynować – to marinate, to pickle
żeberka – rib
szaszłyk – shashlik
cukinia – zucchini
bakłażan – eggplant
dobrze się bawić – have a great time
W Niemczech, tak jak w Polsce, sezon na grilla rozpoczyna się w maju. Organizowane są wtedy imprezy grillowe. Na ruszcie króluje przede wszystkim kiełbasa typu bratwurst, ale równie często grilluje się też np. sery, czy owoce morze, co u nas jest zdecydowanie rzadziej spoytkane.
grillowanie – grillen
przyjęcie w ogrodzie – gartenparty
karkówka – schweinenacken
kiełbasa – wurst
kaszanka – blutwurst
skrzydełka kurczaka – Hühnerflügel
węgiel drzewny – Holzkohle
podpałka – Anzünden
marynować – marinieren
żeberka – rippen
szaszłyk – Schaschlik
cukinia – zucchini
bakłażan – zubergine
dobrze się bawić – Hab viel Spaß
Mogłoby się wydawać, że we Francji spotkania przy grillu nie są tak popularne, jak u nas. Nic bardziej mylnego! Mieszkańcy niektórych regionów np. okolicy Bordeaux uwielbiają wspólne grillowanie. Jak to wygląda w kwestii potraw? Bardzo podobnie, choć Francuzi częściej niż kiełbasę grillują mięso z indyka lub jagnięcinę. To, co wyróżnia mieszkańców Francji to także materiał, na którym rozpala się grilla. Zamiast brykietu najczęściej dodaje się pień winorośli.
grillować – gril
przyjęcie w ogrodzie – le garden-party
karkówka – paleron de boeuf
kiełbasa – saucisse
kaszanka – boudin noir
skrzydełka kurczaka – ailes de poulet
drewno winorośli – bois de vigne
podpałka – allumage
marynować – dérouter
żeberka – travers de porc
szaszłyk – chachlik
cukinia – courgette
bakłażan – aubergine
grilowany ser – fromage grillé
dobra zabawa – amusement
Warto wiedzieć, że w Norwegii grillowanie może odbywać się tylko w wyznaczonych do tego miejscach, szczególnie w miesiącach letnich, gdy istnieje wysokie zagrożenie pożarowe. Norwegowie bardzo chętnie grillują i spotykają się na świeżym powietrzu, jednak najczęściej na ruszcie, zamiast tradycyjnej kiełbasy, zobaczymy u nich tzw. pølser, czyli coś na wzór naszych parówek oraz fiskekaker, czyli kotleciki rybne.
grillować – grille
przyjęcie w ogrodzie – hagefest
karkówka – chuck biff
kiełbasa – pølse
kaszanka – blodpølse
skrzydełka kurczaka – kyllingvinger
podpałka – tenning
marynować – sidespor
żeberka – ribbeina
szaszłyk – sjasjlik
cukinia – squash
bakłażan – aubergine
kotleciki rybne – fiskekaker
dobra zabawa – moro
Oczywiście Holendrzy nie będą gorsi. Także uwielbiają grillowanie! Na większości podwórek można spotkać małego grilla. Na ruszcie najczęściej pojawiają się warzywa, ewentualnie szaszłyki, a także grillowane owoce m.in. banany, ananasy i jabłka. Holendrów wyróżnia podejście do grillowania. Traktują je, jako sposób przyrządzania posiłków na świeżym powietrzu. Często grillują w tygodniu, co nie wiąże się z większym spotkaniem, spożywaniem alkoholu czy imprezą z przyjaciółmi.
grillowane – gegrild
przyjęcie w ogrodzie – tuinfeest
karkówka – halslap
kiełbasa – worst
grillowane owoce – gegrild fruit
skrzydełka kurczaka – kippenvleugels
węgiel drzewny – houtskool
podpałka – aanmaakhout
marynować – zijspoor
żeberka – ribben
szaszłyk – sjasliek
cukinia – courgette
bakłażan – aubergine
dobra zabawa – plezier
Daj znać, czy znasz jakieś ciekawostki lub zwyczaje związane z grillowaniem w wymienionych krajach. Co najczęściej u Ciebie ląduje na ruszcie?